Raskasta liharuokaa ja jälkiruokia
Maanantaina 12.11. meillä oli teemana Amsterdam pub, joten valmistimme teeman mukaisesti raskasta ja rasvaista pubi-ruokaa. Koska tänä maanantaina oli yleisökato päivän Catering-Studio tunneilta, oli keittiössä työskentely rauhallisempaa ja porukkaa oli tiellä vähemmän kun normaalin 50 ihmisen sijasta meitä olikin vain n.30, ihan mukavaa vaihtelua, kun pääsi vaivattomasti tekemään ja koko ajan oli suunnilleen uuni tai muu tarvittava laite vapaana. Saimme myös itse päättää tiimimme ja minä olin tiimissä, joka teki possun ribsejä ja grillattua maissia. Ribseissä käytimme kahta eri valmistus menetelmää eli keitimme toisia ensin kattilassa, jotta liha pehmenisi ja toisen satsin laitoimme suoraan uuniin 180 astetta ja 80% kosteutta. Uunissa tehdyt onnistuivat minusta paremmin, koska siinä vältyttiin ribsien liialliselta liikuttelulta. Mausteena ribseissä oli suolaa, pippuria ja BBQ-kastiketta. Maustaminen oli onnistunut, vaikka en yleensä itse tykkää makeasta BBQ-kastikkeesta. Maissien pilkkominen tuntui käsissä myös seuraavana päivänä, vaikka olivatkin esikeitettyjä sai niitä ihan voimalla painaa, että menivät kahtia ja puolikkaat vielä kahtia. Muita ruokia ribsien ja maissien lisäksi olivat mm. sini- ja vihersimpukat, friteeratut kanatikut, grillattu ananas, ranskalaiset ja erilaisia dippejä. (mm. yrtti ja sinihomejuusto dipit)
Perjantai 16.11. oli jälkiruoka/munakas-päivä ja jokainen tiimi sai valmistaa yhden tai useamman erilaisen jälkiruoan. Minä tein yhdessä Annin kanssa suolaisia tuulihattuja. Anni teki täytteen, johon tuli lohta, tuorejuustoa ja yrttejä. Tuulihattuja en ollut oikeastaan koskaan tehnyt ennen, ellei lasketa jotain kertaa yläasteen köksän tunneilla. Taikinan raaka-aineet olivat todella yksinkertaiset: voita, vehnäjauhoja, kananmunia ja vettä. Tuulihattujen hankaluus on siinä, että ne pitää saada kohoamaan uunissa ja taikinan tulee olla kuohkeaa. Joten taikinaa tulee vatkata ja kauan. (Onneksi on olemassa yleiskoneita, jotta ei tarvitse itse käsinvatkata tuulihattu taikinaa 5min kahden kananmunan välissä. :D) Taikinan teon jälkeen tuulihatut pursotetaan pelille ja laitetaan uuniin. Tuulihatut paistettiin 200 asteessa ja mahdollismman pienellä puhalluksella. N. 15-25min riippuen tuulihattujen koosta.
Tiistaina 13.11. jatkui vähän samankaltainen teema, sillä tänään olivat vuorossa erilaiset leikkeet ja niiden tarjoilu vadilta. Pääsin siis opettelemaan minulle ennestään tuntemattoman tarjoilu-tekniikan, vatitarjoilun! Vatitarjoilua pääsi jokainen kokeilemaan paahtoleivän palasilla, niin että joku/ jotku muut istuivat pöydässä "asiakkaina". Vatitarjoilussa käytetään tiettyä lusikka&haarukka tekniikkaa, koska se näyttää salissa siistimmältä kuin pihdit. Jokainen tiimi sai itse valita mitä leikettä tekee, sillä tällä kertaa ruokia tehtiin tiimi kohtaisesti. Eli jokainen tiimi päätti oman leikkeen, lisukkeet ja kastikeen. Tiimi 4 teki Duchsessen perunoita, Sveitsinleikettä ( Sveitsinleikkeen erikoisuus on se, että sen väliin on laitettu siivu kinkkua ja juustoa), kasvislisuketta ja sienikastiketta. Me leikattiin ja nuijittiin leikkeet isommasta fileepalasta. Leikkeet paistettiin 180 asteessa ja reilussa öljyssä. Öljy kannattaa vaihtaa välillä, jotta kaikkiin leikkeisiin saadaan kauniin värinen pinta. Itse olin vastuussa Duchsessen perunoissa, joissa ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä. Aluksi keitettiin perunat ja tehtiin perus perunamuusi, jonka jälkeen massaan lisättiin kananmunan keltuaisia ja massa pursotettiin pellille. Tämän jälkeen ne laitettin uuniin noin 5 minuutiksi, koska ne olivat todella pieni kokoisia. Itse pursotuksista tuli tällä kertaa hieman liian pieniä, joten niitä oli hankala ottaa sitten vadilta, mutta muuten duchsessen perunat onnistuivat oikein hyvin ja olivat hyvän makuisia.
Duchessen perunat ennen uuniin menoa. Muita kuvia ei tuolta päivältä valitetavasti ole. |
Perjantai 16.11. oli jälkiruoka/munakas-päivä ja jokainen tiimi sai valmistaa yhden tai useamman erilaisen jälkiruoan. Minä tein yhdessä Annin kanssa suolaisia tuulihattuja. Anni teki täytteen, johon tuli lohta, tuorejuustoa ja yrttejä. Tuulihattuja en ollut oikeastaan koskaan tehnyt ennen, ellei lasketa jotain kertaa yläasteen köksän tunneilla. Taikinan raaka-aineet olivat todella yksinkertaiset: voita, vehnäjauhoja, kananmunia ja vettä. Tuulihattujen hankaluus on siinä, että ne pitää saada kohoamaan uunissa ja taikinan tulee olla kuohkeaa. Joten taikinaa tulee vatkata ja kauan. (Onneksi on olemassa yleiskoneita, jotta ei tarvitse itse käsinvatkata tuulihattu taikinaa 5min kahden kananmunan välissä. :D) Taikinan teon jälkeen tuulihatut pursotetaan pelille ja laitetaan uuniin. Tuulihatut paistettiin 200 asteessa ja mahdollismman pienellä puhalluksella. N. 15-25min riippuen tuulihattujen koosta.
Tällä kertaa tuulihatut kohosivat uunissa hyvin ja niistä tuli hyvän näköisiä ja makuisia. Täytettä olisi vain voinut olla enemmän. Muita jälkiruokia tänä päivänä olivat mm. macaronsit, vanilijajäätelö, lusikkaleivät, suklaamousse, ja lakkajäädyke. Itselleen sai paistaa myös munakkaan, mutta jätin sen tällä kertaa välistä. Kaikki jälkiruoat onnistuivat hyvin ja maistuivat hyvältä, mutta minulla ei valitettavasti ole kuvia muista kuin tuulihatuista. Päivän aikana sai myös kokeilla liekittämistä, niin että Sami näytti ensin miten se tapahtuu ja sen jälkeen sai kokeilla jos halusi.
Viikko oli mukava ja sisälsi paljon uusia valmistus- ja tarjoilu-menetelmiä sekä oli muutenkin opettavainen. Vaikka kaksi päivää putkeen raskaita liharuokia ei ollutkaan se ykkösjuttu, mutta hyviä niistä tuli. Tykkäsin paljon siitä, että maanantaina ja tiistaina saatiin päättää itse tiimit ja mitä tehtiin. Esim. Tiistaina sai itse valita oman leikkeen tiimin kesken ja maanantaina päätettiin niin ruokalaji kuin tiimijakokin. Kokonaisuudessaan opettavainen viikko.
Kommentit
Lähetä kommentti