Ennakkotehtävä: Vuokaruuat
Ennakkotehtävät toimivat pohjana maanantain 5.11 CS-tunnille, jonka aiheena on vuokaruuat. Lähdemateriaalina kysymysten vastauksissa ovat oppikirjat sekä internetin ihmeellinen maailma.
-
Miten perunan sisältämälle C-vitamiinille käy
kypsennettäessä (eri valmistusmenetelmät)
Mitä enemmän perunaa käsitellään, sitä vähemmän on C-vitamiinia jäljellä. Esim. Kuorineen keitetyssä perunassa on vielä c-vitamiinia, mutta ranskanperunassa ei ole yhtään.
Mitä enemmän perunaa käsitellään, sitä vähemmän on C-vitamiinia jäljellä. Esim. Kuorineen keitetyssä perunassa on vielä c-vitamiinia, mutta ranskanperunassa ei ole yhtään.
-
Miten solaniini liittyy perunaan?
Solaniini on myrkyllinen glykoalkaloidi, jota esiintyy perunan maanpäällisissä osissa. Muuttaa perunan mukulan myrkylliseksi, jos se joutuu kesken kasvukauden maanpäälle ja altistuu auringonvalolle.
Solaniini on myrkyllinen glykoalkaloidi, jota esiintyy perunan maanpäällisissä osissa. Muuttaa perunan mukulan myrkylliseksi, jos se joutuu kesken kasvukauden maanpäälle ja altistuu auringonvalolle.
-
Mikä on paras perunan säilytyslämpötila?
+4 celsiusastetta on perunan ihanteellinen varastointi lämpötila
+4 celsiusastetta on perunan ihanteellinen varastointi lämpötila
-
Miten perunat jaetaan tärkkelyspitoisuuden
mukaan?
Perunat jaetaan kolmeen ryhmään tärkkelyspitoisuuden mukaan:
Jauhoinen, yleis ja kiinteä peruna. Jauhoista perunaa käytetään esim. perunasoseeseen ja uuniperunaan. Yleisperuna soveltuu kaikkiin käyttötarkoituksiin ja Kiinteät perunat soveltuvat parhaiten keittoihin. Jauhoisessa eniten tärkkelystä.
Perunat jaetaan kolmeen ryhmään tärkkelyspitoisuuden mukaan:
Jauhoinen, yleis ja kiinteä peruna. Jauhoista perunaa käytetään esim. perunasoseeseen ja uuniperunaan. Yleisperuna soveltuu kaikkiin käyttötarkoituksiin ja Kiinteät perunat soveltuvat parhaiten keittoihin. Jauhoisessa eniten tärkkelystä.
-
Selvitä seuraavien perunalajikkeiden
käyttötarkoitukset, perustele miksi? 1.Asterix 2.Bintje 3.Rosamunda 4.Sabina
5.Siikili 6.Van Gogh 7. Blue Kongo
1. Asterix: jauhoinen yleisperuna. Pinnaltaan punainen, soveltuu hyvin salaatteihin, keittoihin ja ravintolakäyttöön.
2. Bintje: yleisperuna, soveltuu kaikkiin käyttötarkoituksiin
3. Rosamunda: Jauhoinen peruna, soveltuu parhaiten perunasoseeseen ja uuniperunaksi, koska se rikkoutuu helposti keittäessä. Punainen.
4. Sabina: Jauhoinen peruna, soveltuu parhaiten perunasoseeseen ja uuniperunaksi, koska se rikkoutuu helposti keittäessä.
5. Siikli: Kiinteä peruna, yleensä keittoperuna, koska se ei hajoa keittäessä helposti. Suomalainen.
6. Van Gogh: jauhoinen yleisperuna, sopii ravintola käyttöön.
7. Blue Kongo: Jauhoinen peruna, soveltuu parhaiten perunasoseeseen ja uuniperunaksi, koska se rikkoutuu helposti keittäessä. Sininen.
1. Asterix: jauhoinen yleisperuna. Pinnaltaan punainen, soveltuu hyvin salaatteihin, keittoihin ja ravintolakäyttöön.
2. Bintje: yleisperuna, soveltuu kaikkiin käyttötarkoituksiin
3. Rosamunda: Jauhoinen peruna, soveltuu parhaiten perunasoseeseen ja uuniperunaksi, koska se rikkoutuu helposti keittäessä. Punainen.
4. Sabina: Jauhoinen peruna, soveltuu parhaiten perunasoseeseen ja uuniperunaksi, koska se rikkoutuu helposti keittäessä.
6. Van Gogh: jauhoinen yleisperuna, sopii ravintola käyttöön.
7. Blue Kongo: Jauhoinen peruna, soveltuu parhaiten perunasoseeseen ja uuniperunaksi, koska se rikkoutuu helposti keittäessä. Sininen.
-
Selvitä millaisia pitkälle jalostettuja
perunatuotteita on kehitetty ammattikeittiöille? Arvioi niiden
käyttötarkoitusta sekä valmistusmenetelmiä!
Pariisinperunat, perunamuusijauhe, esikeitetyt perunat, ranskanperunat, pakasteet, valmiiksi pesty, kuorittu.
Pariisinperunat, perunamuusijauhe, esikeitetyt perunat, ranskanperunat, pakasteet, valmiiksi pesty, kuorittu.
-
Millaisia perunaruokia ravintoloissa tarjotaan?
Miten ne valmistetaan?
Pariisinperunat, perunarösti, perunamuusi, ranskanperunat ja kaikenlaisia muita perunalisäkkeittä mitä ravintoloissa tarjotaan.
Pariisinperunat, perunarösti, perunamuusi, ranskanperunat ja kaikenlaisia muita perunalisäkkeittä mitä ravintoloissa tarjotaan.
-
Selvitä myös maa-artisokan ja bataatin käyttö
ruoanvalmistuksessa?
Bataattia voidaan käyttää lähes perunan tavoin, sillä siitä voidaan valmistaa niin sosetta kuin ranskanperunoitakin. Väriltään oranssi ja maultaan makeampi kuin peruna.
Maa-artisokka: vähän mauttomampi ja hankala kuoria.
Bataattia voidaan käyttää lähes perunan tavoin, sillä siitä voidaan valmistaa niin sosetta kuin ranskanperunoitakin. Väriltään oranssi ja maultaan makeampi kuin peruna.
Maa-artisokka: vähän mauttomampi ja hankala kuoria.
-
Jauheliha: mistä valmistetaan, ”mitä laatuja”,
miksi pilaantuu niin helposti? (Esim. Elint. ja Rv. s. 258-259)
Jauheliha on helposti pilaantuva, koska jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja siinä lihaan sekottuu ilmaa ja pieneliöitä.
Jauhelihanlaadut: Yhden lihan jauheliha, esim. nauta, sekoitus kahdesta eri lihatyypistä: esim. sika-nauta ja sekä jauheliha voi olla myös sekoitus useammasta eri lihasta. Paistijauheliha.
Jauheliha on helposti pilaantuva, koska jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja siinä lihaan sekottuu ilmaa ja pieneliöitä.
Jauhelihanlaadut: Yhden lihan jauheliha, esim. nauta, sekoitus kahdesta eri lihatyypistä: esim. sika-nauta ja sekä jauheliha voi olla myös sekoitus useammasta eri lihasta. Paistijauheliha.
Kommentit
Lähetä kommentti