Ennakkotehtävä: Jälkiruokia


-          Kerro monipuolisesti miten kananmunaa käytetään ruoanvalmistuksessa? (esim. Elint. ja rv. s.218)
Kananmunaa voidaan käyttää sidosaineena, leivonnassa, syödä paistettuna, keitettynä, munakkaana, hyydyttää ja laittaa vaikka leikeen päälle.

-          Miten kananmunan tuoreuden voi tarkistaa? (esim. Elint. ja rv. s.219)
Kennon päivämäärä, pilaaantunut muna kelluu vesilasissa, sen voi myös rikkoa astiaan ja tarkastella kananmunan rakennetta.

-          Miten kauan kanamuna säilyy? (esim. Elint. ja rv. s.219)
Kananmunan viimeinen myyntipäivä on 21 päivää muninnasta ja käyttökelpoinen se on vielä 7 päivää viimeisestä myyntipäivästä eli n. kuukauden.

-          Miten kananmunat tulee säilyttää? (esim. Elint. ja rv. s.219)
Viileässä, esim. jääkaapissa. Voi säilyttää myös huoneenlämmössä.

-          Millaisia kananmunavalmisteita ammattikeittiöissä käytetään? (esim. Elint. ja rv. s.221)
Esim. valmiiksi keittettyjä, paistettuja ja hyydytettyjä valkuaisia ja keltuaisia. Myös valmiiksi leikattuja viipaleita ja muita valmiita kananmunaa sisältäviä tuotetteita.

-          Millaisessa lämpötilassa kananmuna hyytyy? (esim. Elint. ja rv. s.221)
60-70 astetta. Valkuainen 62 ja keltuainen 70.

-          Mitä on otettava huomioon kananmunaa vaahdotettaessa (koko muna / valkuainen)? (esim. Elint. ja rv. s.221)
Kananmunat huoneenlämpöisiä, valkuaisvaahtoa tehdessä kuiva kuppi, ei keltuaisen jämiä. Ei vaahtoudu kun on kylmä.

-          Tutustu munakkaan valmistamiseen (esim. Elint. ja rv. s.224)
Riko, mutta älä vaahdota kananmunia, lisää hieman nestettä massaan, tee täyte valmiiksi. 

-          Mitä on otettava huomioon, kun valmistat erilaisia kananmunavaahtoja? Kerro muutamia esimerkkejä.
Kevyempi vaahto lisätään aina raskaampaan vaahtoon. Esim. Valkuaisvaahto lisätään kerma-rahka seokseen.

-          Miten hyytelöt jaetaan? Kerro esimerkkejä. Mikä on liivatteen suhde nesteeseen?
Kirkkaat-, kerma-, vanukkaat ja koristehyytelöt. Luiskoitava 1liivatelehti, 1dl nestettä, leikattava hyytelö 1,5 liivatelehteä 0.5dl vettä.

-          Mitä ovat parfait, sorbetti ja bavaroise?
Parfait: Jäädyke, hyydytetään kananmunan keltuaisella.
Sorbetti: Pehmeä, sohjo mainen jälkiruoka.
Bavaroise: Kerma tai maito vanukas, joka hyydytetään liivatteella.
Kaikki nämä voidaan maustaa erilaisilla mauilla, hedelmistä likööreihin ja muihin mausteisiin.
Kypsä kananmuna pyörii pöydällä nopeammin kuin raaka kanamuna. Hyvä tapa erottaa kypsä ja raaka kananmuna toisistaan.

Kommentit

Suositut tekstit